© Erhvervsbogføring  

Kommerciel brug af teknikken er kun tilladt med skriftlig tilladelse

 
   
Forside
--> FIDUSEN
Papirløs
Diverse
Link
Kontakt
 
   
Arkivpligt
Skift bank
Budget
Testamente
Navnet Fidus
Resume
 
   
   
 
FIDUS DK

 
Arkivpligt
 
Den almindelige opfattelse er at kvitteringer m.m. skal gemmes i 5 år.
 
Dette gælder også i langt de fleste forhold.
 
Der er dog undtagelser, bl.a. gæld til realkredit, gæld hvor er faldet en dom, frivillige forlig og visse former for afbetalingskøb m.m. hvor der er 20 års forældelse.
 
Men loven blev ændret pr. 1. januar 2008 - således at 5 års og 20 års reglen i hovedtræk blev ændret til en 3 års og en 10 års regel.
Der var en overgangsordning på 3 år, så den nye lov fik fuld virkning den 1. januar 2011.
Der er undtagelser - bl.a. hvis anden lovgivning giver længere eller kortere frister.
 
Der er desværre ofte ulykkelige historier fremme, om nogen som bliver kontaktet af kreditorer, som de er sikrer på at de for længst har afregnet med, men da det er længe siden, så har de ikke dokumentationen.
Jeg har selv prøvet at modtage en restanceopgørelse på kr. 12.500 efter 3½ år (ingen henvendelse i den mellemliggende periode), og det var altså en "rar" fornemmelse at kunne dokumentere at jeg havde betalt til tiden.
 
Personligt så gemmer jeg stadig årsmapperne i mange år, dels så jeg kan dokumentere at der er betalt (selv om loven ikke kræver det) og dels så jeg kan "gå tilbage" og se dokumenterne, hvis jeg bliver i tvivl om noget.
 
"Gamle" årsmapper kan altså lægges på "fjernarkiv" og der er kun et ringbind pr. år, så for en sikkerhedsskyld, så gem dem i lang tid - det kan jo også være "sjovt" at vise sine børnebørn, hvor meget man fik i løn da du var ung.